Home >> Mediji >> Blic Žena: Homeopatija leči bolesnika, a ne bolest

Blic Žena: Homeopatija leči bolesnika, a ne bolest

Homeopatija leči bolesnika, a ne bolest

25. 02. 2013. 08:00 | Violeta Nedeljković | Foto: Shutterstock

 

Blic Zena

Homeopatija počiva na principu da se slično leči sličnim. Tako, ako pacijent ima temperaturu, daje mu se sredstvo koje kod zdravog čoveka izaziva temperaturu, ali će kod njega temperaturu sniziti. Sve moći ove metode lečenja otkrivaju dr Ljiljana Bajić Bibić i dr Gordana Jovanović.

Od kada je nastala, pre više od dva veka, homeopatija je predmet sporenja među lekarima i farmaceutima. Dok je jedni veličaju, drugi dovode u pitanje njene rezultate u lečenju. Interesantno je da su tokom istorije mnogi lekari dobijali zadatak da opovrgnu značaj homeopatije, ali su na kraju, uverivši se u njenu blagotvornost, i sami počinjali da je primenjuju. Homeopatiju je priznala Svetska zdravstvena organizacija, prema čijem izveštaju ovaj metod lečenja zauzima drugo mesto u svetu, odmah iza kineske medicine. Klasična medicina zauzima tek četvrto mesto na listi SZO. U Rusiji Homeopatsko društvo ima odsek pri Akademiji nauka, a Rusi toliko veruju u moć homeopatije da nema apoteke u kojoj se ne mogu nabaviti homeopatski preparati. Britanska kraljevska porodica se više od 100 godina leči homeopatijom. U Srbiji je, međutim, homeopatija dugo bila zapostavljena. Zakonski je priznata tek 2007, ali danas i kod nas ima sve veći broj pristalica.

KLIN SE KLINOM IZBIJA

Prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, specijalista interne medicine i homeopata, osnovni princip homeopatskog lečenja „neka se slično leči sličnim“ objašnjava na praktičnom primeru –Većina nas zna da peršun leči upalu mokraćne bešike, ali kada bi zdrav čovek nekontrolisano uzimao velike količine čaja od peršuna, dobio bi tegobe slične onima kod urinarne infekcije. Takvih primera ima mnogo i u našoj prirodnoj medicini i zato je homeopatski princip lečenja veoma nalik narodnoj izreci „klin se klinom izbija“. Recimo, ako pacijent ima visoku temperaturu, dajemo mu sredstvo koje bi kod zdravog čoveka izazvalo temperaturu, ali će kod njega delovati tako da temperaturu snizi – kaže dr Bajić Bibić. Međutim, homeopatija nije travarstvo, niti narodna medicina. To je veština lečenja koja se od drugih medicinskih grana razlikuje po mnogo čemu, a najviše po suptilnim metodama i posebnom pristupu pacijentu.

PACIJENT JE CELINA

Homeopate vole da kažu da je svaki pacijent priča za sebe i da za svakog postoji jedinstven lek koji mu može pomoći na putu ka ozdravljenju. Drugi princip homeopatije zasniva se na holističkom pristupu svakom pacijentu. Homeopata smatra da je uvek bolestan ceo čovek i da je potrebno lečiti bolesnika, a ne bolest. Simptomi bolesti, tvrde homeopate, sami će se povući onda kada izlečimo bolesnika. – Homeopatija posmatra pacijenta kao celinu. To znači da pri određivanju leka podjednako uvažava mentalne, emocionalne i fizičke simptome i znake bolesti, vodeći računa i o medicinskim nalazima i procedurama. Kada se pacijent javi homeopati, on će tražiti i uzrok bolesti. Lek se određuje individualno. Pošto pacijenta posmatra sveobuhvatno, homeopata određuje njegovu psihofizičku konstituciju, a to je veoma značajno u lečenju hroničnih oboljenja. Bez obzira na to što dva pacijenta mogu imati isto oboljenje i iste simptome, njima može biti određen različit lek jer pripadaju različitim konstitucijama, imaju različite dnevne navike, različito reaguju na stres, vole različitu hranu... – navodi dr Bajić Bibić. Homeopatski lek pojačava odbrambene snage pacijenta i tako dovodi do izlečenja. – Ako uzmemo za primer gastritis, homeopatski lek će pojačati odbrambenu snagu organizma i onemogućiti da helikobakterija, koja je uzročnik gastritisa, deluje na sluzokožu želuca. Klasična medicina pak deluje na bakteriju, koja se kasnije može ponovo razmnožiti i usloviti gastritis na i dalje oslabljenoj sluzokoži, u organizmu koji nema odbrambenu snagu – kaže dr Bajić Bibić. Dr Gordana Jovanović, doktor medicine i homeopata, kaže da prvo što homeopata savetuje svom pacijentu jeste da se naoruža strpljenjem jer cilj homeopatskog lečenja jeste isceljenje, a ne trenutno olakšanje simptoma. – Ne postoji životno doba niti situacija kada homeopatija nije preporučljiva. Opservacijom i heteroanamnezom može se uspešno odrediti lek tek rođenoj bebi ili pacijentu u komi. Takođe, homeopatija može popraviti opštu energiju i elan, raspoloženje, koncentraciju, smanjiti anksioznost... Terapiju je najbolje započeti u što ranijoj fazi bolesti – zaključuje dr Jovanović i dodaje da homeopatija ne isključuje korišćenje klasične terapije.

ŽVAKE I KAFA PONIŠTAVAJU LEK

Kontraindikacija za homeopatsko lečenje postoji jedino onda kada su u pitanju oboljenja kod kojih su konvencionalna sredstva lečenja efikasnija i uspešnija od homeopatskih. Homeopatski lekovi po poreklu mogu biti biljni, životinjski, mineralni i takozvani nozodi, koji potiču od patoloških tkiva i ekskreta. Imajte u vidu da dejstvo homeopatskog leka može da umanji ili poništi neumereno konzumiranje kafe. Homeopate je nekada potpuno zabranjuju tokom lečenja, međutim, češći je stav da je dozvoljena jedna šoljica dnevno. Takođe, u toku homeopatske terapije, zabranjuje se neumereno uzimanje čajeva, a treba izbegavati i hranu s aditivima i žvakaće gume. Savet je da se koriste paste za zube koje ne sadrže mentol. Naravno, cigarete i alkohol ne dolaze u obzir.

Lična karta homeopatije

• Homeopatija se primenjuje od kraja 18. veka

• Osnivač homeopatije je nemački lekar Samjuel Haneman, koji je pretpostavio da supstanca koja izaziva tegobe može te tegobe uspešno i da izleči

• U Srbiji se 1995. pojavio „Prvi homeopatski priručnik“ i „Homeopatski pristup ličnosti deteta“ autora prof. dr Miloša Popovića, barda srpske homeopatije

• Homeopatija je 2007. i kod nas priznata kao zakonska metoda lečenja

 

Homeopatija za svakoga

Pregled knjige
Naručite knjigu

 

 

Mediji

Gostovanje dr Ljiljane Bajić Bibić u emisiji Azbuka zdravlja.

 

Sve o homeopatiji, Srpska naučna televizija.

Pretraži...

©2011-2019 homeomed.rs. Sva prava zadržana.