Home >> Mediji >> Mamin Svet: Homeopatija kao izbor za lečenje vaše porodice – što da ne?

Mamin Svet: Homeopatija kao izbor za lečenje vaše porodice – što da ne?

 

Objavio Mamin svet 23 Jul 2013.

 

Mamin Svet

 

Koliko puta se desilo da uporno lečimo neku bolest, simptom, a da nam se čini da je to pogrešno? Savremena medicina je otkrivajući savremene tehnike i načine lečenja izgubila iz vida celinu – čoveka Zato poslednjih decenija sve veću pažnju i poverenje dobijaju holistički načini lečenja, oni koji pacijenta posmatraju kao celinu i traže uzrok promena i bolesti.

Iako prava istorija homeopatije počinje pre oko 200 godina radovima i delom osnivača homeopatije Samjuela Hanemana, osnovi homeopatskog razmišljanja mogu se naći još u vreme Hipokrata (V vek p.n.e). Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, kao metod lečenja u svetu, pored kineske medicine,homeopatija zauzima drugo mesto (na trećem mestu je fitoterapija, a konvencionalna medicina je na četvrtom).

Ovo je MAMIN SVET saznao na skupu koji je nedavno održan povodom sedam godina od uvođenja homeopatskih lekova u apoteke u Srbiji. Tada je održana i Mala škola homeopatije, na kojoj su govorile dr Ljiljana Bajić Bibić, primarijus, specijalista interne medicine i dipl. homeopata i Marija Krivačić, magistar farmacije. One su detaljno i vrlo smisleno pričale o homeopatiji kao posebnoj metodi lečenja, njenom korišćenju u Srbiji i svetu, načinu delovanja homeopatskih lekova, te su pokušale da objasne zašto je homeopatija tek od 2006. godine priznata u Srbiji.„Današnja medicinska nauka je izgubila iz vida celovitost pacijenta – čovek kao celina je često izgubljen u lavirintu raznih subspecijalističkih pregleda i procedura terapijske procedure su najčešće usmerene samo na jedan deo tela, a u homeopatiji se smatra da treba lečiti stanje, a ne pojedinačne delove tela“,rekla je dr Ljiljana Bajić Bibić i navela da u Evropi postoji značajna homeopatska praksa.Svetska zdravstvena organizacija je homeopatiju priznala za komplementarnu terapijsku disciplinu, ali je ona u Srbiji tek krajem 2006. godine zakonski priznata, kada su se i pojavili prvi homeopatski lekovi u našim apotekama. Štaviše, da bi neko bio homeopata u Srbiji on mora da bude lekar i to daje dodatno povrenje. Homeopatija može istovremeno da se primenjuje sa konvencionalnom medicinom, mada kako kaže dr Bajić Bibić, vremenom i sami pacijenti uvide da im prestaje potreba za konvencionalnim lekovima.

Marija Krivačić, magistar farmacije je rekla da se u Srbiji može naći nekoliko homeopatskih preparata za različite tegobe, a mogu se kupiti u svakoj apoteci, bez recepta.

„Homeopatski lekovi su biljnog i mineralnog porekla, a od klasičnih lekova se razlikuju po tome što praktično nemaju neželjenih dejstava, jer su napravljeni isključivo od prirodnih sastojaka, biljaka i minerala. Zbog toga naši pedijatri preporučuju homeopatske lekove čak i za decu u najranijem uzrastu“, zaključuje Marija Krivačić.

Raspitajte se kod vaših prijatelja o njihovim iskustvima sa homeopatskim lečenjem, izaberite homeopatu ili za početak probajte da neke od tegoba lečite homeopatskim lekovima koji se mogu pronaći u apotekama i koji nemaju nikakvo neželjeno dejstvo. Suština homeopatije, naučili smo u ovoj školici je da se “slično sličnim leči” i da u velikom broju slučajeva naše telo treba podstaći da aktivira svoje mehanizme samolečenja. Homeopatski lekovi upravo to i čine. Svi koji žele da probaju lečenje homeopatijom ne moraju da prekidaju konvencionalnu terapiju, naglašeno je na skupu.

Homeopatija je metod lečenja koji podstiče prirodne sposobnosti čovekovog organizma da se izleči. Ona polazi od toga da su sva stanja poremećenog zdravlja odraz poremećene ravnoteže u čoveku i da je bolestan čovek ono što treba da bude lečeno, a ne njegova bolest, što je i osnovni postulat holističkog pristupa lečenju.

 

Homeopatija za svakoga

Pregled knjige
Naručite knjigu

 

 

Mediji

Gostovanje dr Ljiljane Bajić Bibić u emisiji Azbuka zdravlja.

 

Sve o homeopatiji, Srpska naučna televizija.

Pretraži...

©2011-2019 homeomed.rs. Sva prava zadržana.