Home >> Mediji >> Vesti RTS: Priroda i razgovor protiv bolesti

Vesti RTS: Priroda i razgovor protiv bolesti

 

Pripremila Tamara Tanakosić

 

Homepatsko lečenje ima viševekovnu tradiciju u mnogim zemljama, a u Srbiji i dalje nije toliko popularno. Glavno oruđe homeopata je višečasovni razgovor, na osnovu koga se postavlja dijagnoza i određuje terapija. Homeopatsko lečenje ima viševekovnu tradiciju u mnogim evropskim zemljama, SAD, Indiji. Na brojnim fakultetima i specijalističkim studijama se izučava, a u Srbiji i na Farmaceutskom fakultetu. Kod nas relativno mlada nauka, legalizovana pre pet godina, ne suprotstavlja se klasičnoj medicini.

Od rođenja, četvorogodišnjeg Tomu muče stomačne tegobe i probava, što nije retka pojava kod dece. Porodica je pomoć prvo potražila u Domu zdravlja. Očekivanog poboljšanja nije bilo, pa su se, posle dve godine lečenja obratili homeopati.

"Doktorka je uradila jedan iscrpan razgovor sa nama o tome kakvo je on dete, kako reaguje na probleme. Postavljala je mnogo pitanja, koja su meni bila neobična, ali mi je objasnila da se ona bavi uzrokom, a ne posledicom problema. Terapija je bukvalno trajala jedan dan, tačnije neke tri kuglice je uzeo i problem je potpuno razrešen", kaže Tomina majka, Nevena Crnokrak.

Višečasovni razgovor glavno je oruđe homeopata. Na osnovu toga postavlja se dijagnoza i određuje terapija. Poželjno je da pacijenti donesu sve analize obavljene kod doktora klasične medicine.

Standardna medicina i homeopatija, kažu lekari, ne treba međusobno da se isključuju. Njihova kombinacija može da ubrza lečenje, ali homeopatija nije svemoguća. "Homeopatija ne može da leči hiruška oboljenja, ali sva ostala može. U tim oboljenjima koje ne leči ona može da pomogne da se pacijent oseća bolje i da brže dođe kod klasičnog hirurga da ga operiše, da mu umanji bol do dolaska kod hirurga", navodi homeopata Ljiljana Bajić Bibić.

Homeopatski lekovi su biljnog porekla, i skoro da nemaju neželjena dejstva. Ne bi trebalo da stoje pored kompjutera, mobilnog telefona i sličnih uređaja, jer prema trvdnji homeopata imaju energetsko dejstvo.

"Cilj primene homeopatskih lekova je da unosimo lekovite supstance prvenstveno prirodnog porekla, da što manje unosimo lekove koji su sintetskog porekla, i koji nisu bliski našem organizmu", ističe farmaceut Marija Krivačić.

Osim privatnika, u Srbiji homeopatske metode primenjuje pet državnih zdravstvenih ustanova, podaci su Ministarstva zdravlja. Samo u Novom Sadu postoji licencirana apoteka u kojoj se homeopatski lekovi prave ručno prema receptima nemačkog lekara Hanemana, tvorca homeopatije.

 

Homeopatija za svakoga

Pregled knjige
Naručite knjigu

 

 

Mediji

Gostovanje dr Ljiljane Bajić Bibić u emisiji Azbuka zdravlja.

 

Sve o homeopatiji, Srpska naučna televizija.

Pretraži...

©2011-2019 homeomed.rs. Sva prava zadržana.